Nieuw jaar, nieuwe insuline

Tresiba, een nieuwe langwerkende insuline die verrassend goed werkt

Een nieuw jaar, een nieuwe start, klaar voor een actief 2020! Hopelijk zien we dit jaar de diabetestechnologie ook nog wat evolueren en komen er weer nieuwe verbeteringen op de markt die diabeten helpen om hun suiker beter te regelen.

Ik begon mijn nieuw jaar alvast met een nieuwe insuline. In december moest ik naar het ziekenhuis voor een controle, en met een HbA1c van 6,8 was ik niet ontevreden, maar ik wil graag nog lager kunnen gaan.

Het grootste probleem met die race to the bottom is dat ik hypo’s kreeg als ik mijn langwerkende insuline (Toujeo) nog verhoogde. Aan de andere kant kreeg ik in de late namiddag altijd hogere suikers tenzij ik de langwerkende verhoogde. Ik zat dus een beetje tussen 2 vuren: minder hypers in de namiddag en betere gemiddelde waarden maar meer kans op hypo’s tijdens de nacht, of hogere waarden overdag en een stabiele waarde ‘s nachts.

Ik weet wel dat je dat in principe kunt oplossen met een pomp, die je dan harder laat werken in de namiddag en minder hard tijdens de nacht, maar een pomp is een hele grote stap die een lange aanpassingsperiode vergt, en in de aanloop naar Ironman Lanzarote in mei is dat nu geen goed idee. Bovendien is er momenteel nog geen pomp beschikbaar in België die goed samenwerkt met mijn Dexcom-sensor en heb ik geen problemen met naalden.

Ik legde mijn probleem voor in het ziekenhuis en de arts vroeg me of ik Tresiba al eens had geprobeerd. Tresiba is een langwerkende insuline die al redelijk lang wordt gebruikt in de Verenigde Staten, maar pas recent ook bij ons verkrijgbaar is. Tresiba claimt een werking van 48u, maar moet toch eenmaal daags worden ingespoten. Door de lange werking duurt het enkele dagen voordat de insuline volledig op peil is en duurt het even voordat aanpassingen zichtbaar worden in de suikers, maar het zorgt er ook voor dat je je niet aan een vast uur moet houden voor de inspuiting. Hierdoor is het dus niet erg alsje soms eens een paar uur later of vroeger gaat slapen en je insuline zet.

Tresiba bestaat in wegwerppennen, maar die kun je enkel doseren per 2 eenheden (waarom is me een raadsel). Aangezien mijn dosis langwerkende insuline beperkt is, was dat geen optie, dus moest ik terug naar de penfills. Zo gezegd zo gedaan, ik wachtte de Kerstperiode even af om op te starten en ging ermee aan de slag.

Een Tresiba penfill. Waarom ze geen wegwerppennen hebben die je per eenheid kunt doseren is me een raadsel.

Ik was aangenaam verrast door het effect. Ik gebruikte vroeger 16 eenheden Toujeo, dus startte op aanraden van de dokter met 14 eenheden Tresiba. Mijn suikerwaarden overdag waren eigenlijk meteen beter. Er waren geen pieken meer in de namiddag en de algemene trend van mijn suikerwaarden was dalend in plaats van stijgend, zelfs in die mate dat ik echt veel moest eten om te kunnen gaan sporten. Ik verlaagde de dosis daarom naar 13 voor een beter evenwicht.

Ook de nachten liepen goed. Het patroon was heel vlak. Ik kon met 80-90 gaan slapen en dit bleef tot 5-6u stabiel. Alleen tegen de ochtend (rond 7u) begon de suiker te dalen. Als ik dus iets langer in bed lag, kreeg ik een hypo. Ik vind niet meteen een verklaring waarom ik ‘s ochtends zo insulinegevoelig ben, maar probeer dit voorlopig op te vangen door te gaan slapen met een suiker van 110-120 als ik iets later denk op te staan. Misschien moet ik de dosis nog wat verlagen om hier een permanente oplossing voor te vinden.

Tijdens het sporten was het effect het duidelijkst. Met Toujeo moest ik vaak insuline bijspuiten tijdens een lange fietsrit om iets te kunnen eten. Met Tresiba moet ik me houden aan 30 à 60g kh per uur om geen hypo te maken, wat eigenlijk perfect overeenkomt met de aanbevolen voeding. Hypers tijdens het sporten zijn hierdoor ook veel zeldzamer geworden.

Dit heeft ook een positief effect op mijn algemene suikerregeling. Vorige week zat ik volgens Dexcom Clarity zelf 86% in range! Zoals je hieronder ziet, is het algemene patroon ook veel vlakker. De trend in de namiddag is dalend in plaats van stijgend en het ziet er gewoon allemaal beter uit, met minder hypers en niet meer hypo’s dan ervoor.

Mijn suikerwaarden zien er in ieder geval een stuk vlakker uit dankzij Tresiba

Al bij al dus een heel positieve nieuwe wending aan de start van dit nieuwe jaar. Ik ben alvast benieuwd hoe scherp ik mijn Hb1Ac hiermee kan krijgen tegen de volgende afspraak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *