Getest: de nieuwe Dexcom One

In september kwam na lang wachten eindelijk het nieuws dat de Dexcom G5 in België volledig zou verdwijnen en werd vervangen werd door de nieuwe Dexcom One. Maar wat is de Dexcom One nu precies? Waarin verschilt hij van de G6? En hoe kun je hem in België krijgen? Ik mocht hem even testen en deel graag mijn ervaring.

Vorig jaar werkte ik mee aan een fotoshoot rond de Dexcom One. die toen in enkele landen in Oost-Europa werd gelanceerd. Ik had echter niet verwacht dat hij ook naar België zou komen.

De Dexcom One is qua hardware gelijk aan de Dexcom G6. De sensoren en zenders zijn evenwaardig en even accuraat. De Dexcom One is dus ook waterbestendig, mooi plat en dus veel handiger dan de G5 en een van de meest nauwkeurige sensoren op de markt. Ook is het een echte CGM die via Bluetooth elke 5 minuten je glucosewaarde naar je smartphone stuurt, waardoor je die in bijna real-time kunt opvolgen. Kalibraties zijn mogelijk, maar niet noodzakelijk, dus je kunt verder door het leven zonder vingerprikken.

Je brengt de Dexcom One net als de G6 aan met een bijgeleverde applicator en hij blijft vervolgens 10 dagen zitten. Dat aanbrengen gaat heel eenvoudig met 1 druk op de knop. Ik draag hem zelf meestal op de achterkant van mijn arm, maar op de buik kan ook.

Applicator van de Dexcom One

Het verschil ligt hem in de software. De Dexcom One beschikt niet over enkele specifieke functies van de G6, zoals de samenwerking met een closed loop-pomp, het urgent low soon-alarm dat je waarschuwt voor naderen hypo’s of de Dexcom Follow-functie waarmee je de glucose van iemand anders kunt opvolgen.

De Dexcom G6 was al even beschikbaar in België, maar wordt jammer genoeg niet terugbetaald door de ziekteverzekering tenzij in specifieke situaties in combinatie met een pomp. Dankzij de beperktere functies is de Dexcom One goedkoper dan de G6 en wordt deze wel volledig terugbetaald.  

Dat is goed nieuws voor alle mensen met type 1 diabetes in België voor wie deze functies niet noodzakelijk zijn.

De Dexcom One heeft ook iets wat de Dexcom G6 voorlopig nog niet heeft: een nieuwe app waarin enkele functies van Dexcom Clarity, de rapportagesoftware van Dexcom, is geïntegreerd. Zo kun je meteen je time in range, gemiddelde glucosewaarde en geschat HbA1c bekijken voor de vorige 7, 14, 30 of 90 dagen. Dit is handig, want dat spaart opnieuw wat klikken en zo ben je geneigd om die data vaker te bekijken.

Dexcom Clarity-functies in de Dexcom One-app

Wat me bij mijn eigen test opviel was vooral die nieuwe app, die ik erg fijn vond. Voor de rest werkte hij even goed als de G6. Ik ging ermee gaan zwemmen en kreeg nadien meteen weer verbinding met de app. Ik droeg hem 10 dagen en hij bleef goed zitten. De verbinding met de smartphone liep zonder onderbrekingen.

’s Nachts moet je net als bij de G6 wel even opletten dat je er niet bovenop gaat slapen, want dan kunnen je glucosewaarden wat afwijken. Zodra je weer goed ligt, is dat probleem meteen verholpen. Hij zit heel comfortabel en je voelt al snel niet meer dat je een sensor draagt.

En voor mezelf? Ik plan zelf binnenkort om over te schakelen naar een closed loop-pomp zodra de Omnipod 5 op de markt komt, dus de G6 blijft mijn keuze. Ik gebruik ook Dexcom Follow en vind het Urgent Low Soon-alarm erg handig op de fiets, maar voor veel mensen met type 1 diabetes in België lijkt de Dexcom One me echt wel een waardig alternatief!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *