Over Mezelf

Fier na mijn eerste halve ironman van 2019 in Salou

Ik ben David en Ik heb al 20 jaar diabetes type 1. Sinds een aantal jaren ben ik serieus aan het sporten geslagen en bij triatlons aanbeland. Verder ben ik ondernemer, gelukkig getrouwd en de fiere vader van een schat van een dochter.

Ik schrik niet terug voor een uitdaging en stel mezelf hoge doelen. Vorig jaar werkte ik een eerste volledige ironman (3,8km zwemmen, 180km fietsen, 42,2 km lopen) af in Almere (Amsterdam). Volgend jaar ga ik voor een nieuwe uitdaging met Ironman Lanzarote in mei.

Mijn blog heet Never Back Down. Dit verwijst enerzijds naar mijn constante drang om met sportieve prestaties te bewijzen dat diabetes geen hinderpaal hoeft te zijn voor het realiseren van je doelen en dromen. Te vaak nog wordt er meelijwekkend naar diabeten gekeken en wordt ze aangeraden om toch niet te overdrijven met beweging om geen hypo’s te riskeren. Laat je nooit ontmoedigen en blijf ervoor gaan.

Anderzijds verwijst het ook naar hoe ik was voordat ik begon te sporten. Ik woog op mijn piek 89kg (1m80), had een HbA1c-waarde boven de 8, had beginnende retinopathie, en was eigenlijk goed op weg om een diabeet met complicaties te worden. Ik zat dus op dat vlak echt beneden.

Sport heeft mijn insulinedosissen sterk verminderd, me 15kg helpen afvallen en mijn complicaties doen verdwijnen dankzij een gezonder HbA1c. Ik voel me sterker en energieker dan ooit tevoren. Nu wil ik nooit meer terug naar hoe ik toen was.

Tot slot verwijst het ook naar de rollercoaster die mijn suikerspiegel vroeger vaak was, met steeds snelle stijgingen en al even steile dalingen. Ik had veel hypo’s die me vaak een suf gevoel gaven. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heb ik door elke dag te sporten nu veel minder last van lage suikers dan vroeger.

Leven met diabetes en intensief sporten is een constante zoektocht naar evenwicht. Met deze blog wil ik graag delen hoe ik dit beleef, waar het goed en fout gaat en welke oplossingen ik in mijn eigen leven toepas.

Op die manier hoop ik andere diabeten te inspireren om zelf ook te gaan sporten en zo hun glucosecontrole in eigen handen te nemen. Ik ben ervan overtuigd dat sport mensen met diabetes niet alleen gezonder, maar ook mentaal sterker en gelukkiger maakt, en dat is iets waar ik me graag voor wil inzetten.