Culinaire verwennerij voor diabeten

Ik houd me normaal gezien ver weg van kookboeken “voor diabeten”. De exemplaren die ik in het verleden onder ogen kreeg, stonden meestal vol wansmakelijke gerechten waar alles wat een maaltijd lekker maakt vakkundig was uitgehaald, omdat diabeten dat zogezegd niet mochten eten.

Toen ik recent gecontacteerd werd door de diabetesliga met de vraag om hun nieuwe kookboek “Lekker Koken met Diabetes” te reviewen, waren mijn verwachtingen dan ook niet hoog gespannen. Maar nu ik me met de lockdown sowieso wat meer bezig ging houden met zelf lekker eten op tafel zetten, wilde ik het toch graag proberen.

Toen ik het boek binnenkreeg, was ik meteen aangenaam verrast door de vormgeving. De foto’s zijn echt prachtig en geven je meteen honger. Het oogt fris en modern en geeft je direct zin om ermee aan de slag te gaan. Op de achterflap last ik ook dat ze mijn vooroordelen niet uit de weg gingen door zelf meteen mijn eerste vraag te beantwoorden: “Het zoveelste kookboek?”.

Het boek start met een uiteenzetting over diabetes en gezonde voeding en een handige sleutel om de koolhydraatporties te berekenen. Ook bevat het een interessante bespreking van koolhydraatarme voeding en de verschillende zoetstoffen, hoewel die 2 voor mij als sporter minder van toepassing zijn.

Een kookboek staat of valt echter bij de recepten, en dat was dus ook waar ik het meest naar uitkeek. Wat me meteen opviel, is dat het een modern kookboek is. Het bevat recepten uit verschillende wereldkeukens (Aziatisch, mediterraan, Mexicaans, Indisch, etc.) en met een grote variatie aan eigentijdse ingrediënten die de moderne foodie gebruikt, zoals quinoa, spelt, vergeten groente, e.d.

Ik koos enkele recepten om in de komende dagen uit te proberen. Het fijne was dat ik veel van de beschreven zaken zelf regelmatig at en dus de meeste ingrediënten al in huis had. Ik ben fan van een stevig ontbijt, dus dat werd mijn eerste project. Havermoutpannenkoeken met banaan maak ik quasi elke week zelf, en ik wilde dan ook graag de variant in dit kookboek uitproberen.

Het bleek een heel simpel recept en in minder dan 5 minuten was het beslag klaar en stond ik te bakken. Ik merkte dat mijn beslag een beetje lopend was, en voegde er dus iets meer havermoutmeel aan toe dan aangegeven. Ik deed er ook stiekem een lepel honing bij om de koolhydraten wat op te krikken.

Dat begint al aardig te lukken

Op de foto in het boek stonden Amerikaanse pancakes, maar het beslag leek meer iets voor echte platte pannenkoeken zoals wij die gewend zijn. Het waren ook minipannenkoekjes, dus ik reserveerde die voor mijn vrouw en dochter en bakte me er ook enkele grote omdat ik serieus honger begon te krijgen. Die lukten aardig, en door de afwerking met Griekse yoghurt en vers rood fruit zagen ze er echt onweerstaanbaar uit. Lekker, dit ga ik nog maken.

De volgende dag maakte ik mezelf een diabetes-proof English Breakfast, compleet met witte bonen, champignons en tomaten. De rauwe ham uit het recept liet ik achterwege omdat ik die niet in huis had, maar ik miste ze helemaal niet. Opnieuw een blijver, dit is een perfect ontbijt voor dagen waarop ik niet of minder sport, en dus minder koolhydraten nodig heb.

Good morning!

Omdat mijn vrouw en ik nu thuiswerken, eten we altijd ook de lunch samen. Dat is fijn om de werksleur of de zorg voor de kleuter even te doorbreken en we proberen er ook altijd iets meer van te maken dan gewoon boterhammen. Maaltijdsalades zijn een vaste waarde, maar soms hebben we geen inspiratie meer voor iets nieuws.

Perfecte gelegenheid dus om de lekkere linzensalade uit het boek te proberen. Het was veel snijwerk om de komkommer, rode paprika, olijven, lente-ui, walnoten, peterselie en oregano fijn te snijden, maar de inspanning werd beloond. De marinade voor de linzen rook heerlijk en alle smaken waren goed in balans. Met een paar sneden zuurdesembrood was dit ook voor sporters een goede lunch!

Tegen zo’n lunch zeg je geen nee

Tot slot, een lekker avondmaal. Ik koos voor de tarte tatin met aubergine, kerstomaten en geitenkaas op basis van filodeeg. My God, dit was lekker. Je krijgt ook meteen honger als je het ziet. Het zoete van de tomaten, het romige van de aubergines en de geitenkaas, njam!

Alleen… ik had echt nog honger nadat ik zo’n taart had gedeeld met mijn vrouw, en begon aan een paar boterhammen. Geen portie voor een triatleet dus 😊, maar dat is ook niet de bedoeling van een kookboek voor diabeten.

In ieder geval ga ik dit boek in de toekomst nog gebruiken. De receptjes zijn creatief en perfect voor als je zelf zonder inspiratie zit. Bovendien is alles echt lekker maar toch gezond en kun je dus verantwoord genieten.

Aan de dessertjes heb ik me nog niet gewaagd. Enerzijds omdat ik geen ervaring heb met zoetstoffen en die ook niet echt nodig heb (ik kan gewone suikers gebruiken want ik verbrand die ook meteen). Anderzijds omdat ik gewoon niet zo’n dessertmens ben. In de komende weken zal ik zeker wel eens een receptje proberen voor mijn vrouw en dochter.

“Een culinaire verwennerij” noemen ze het boek zelf op de achterflap, en dat kan ik alleen maar beamen. Wat ik toe nu toe geproefd heb, was echt superlekker en zeker voor herhaling vatbaar. Fervente sporters moeten er wel rekening mee houden dat ze vermoedelijk wat extra koolhydraten moeten toevoegen om helemaal voldaan te zijn.

In ieder geval een perfect boek voor diabeten met een liefde voor lekker eten. Zeker in deze coronatijden kan het fijn zijn om je huis hier culinair mee op te fleuren!

Het boek is te koop bij de diabetesliga via deze link.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *