De suiker aan de pols

Een van de nieuwigheden van de Dexcom G5 in vergelijking met de Libre sensoren, is de mogelijkheid om bloedsuikerwaarden weer te geven op een smartwatch. Hierbij wordt de waarde die je mobiele telefoon van de G5-sensor ontvangt, doorgegeven aan een app op je horloge, die deze weergeeft en een grafiekje toont van de voorbije 3 uur.

Dat ziet er zo uit. 

Als triathleet draag ik sowieso een Garmin Fenix 5-sporthorloge om mijn trainingen te registreren. Jammer genoeg kan ik de Dexcom app daar niet op gebruiken, aangezien die alleen op specifieke Apple- en Android-horloges werkt, dus draag ik op dit moment 2 horloges. Het Android-horloge dat ik gebruik, is een Sony Smartwatch 3 die ik voor 30 euro op 2dehands op de kop heb getikt, dus voor de prijs hoef je het niet te laten.  

Belangrijker zijn de voordelen voor de suikerregeling. Het is verrassend hoe vaak je naar zo’n ding om je pols kijkt op een dag. Ook trilt het horloge om je aandacht te trekken en geeft het een melding als ik onder of boven een bepaalde waarde ga.  

De impact die dit heeft op mijn diabetescontrole werd pas duidelijk na het einde van de eerste week met de G5. Hieronder het rapport: 

 Een gemiddelde glucose van 110 waarvan 93% binnen het bereik lag. Een blik op de oude Libre leert me dat dit in de weken ervoor met een gemiddelde waarde van 134 en 80% binnen bereik een stuk minder goed was. Het valt natuurlijk nog af te wachten welke impact dit zal hebben op mijn HbA1c. 

Kortom, de eerste resultaten zijn positief en ik vermoed dat het grootste deel hiervan te danken is aan het feit dat mijn suikerwaarde constant zichtbaar is, waardoor grote schommelingen minder vaak voorkomen. 2 horloges dragen is een beetje raar, maar wie weet maakt Dexcom ooit een watch face voor de Garmin 😊. 

10 thoughts on “De suiker aan de pols”

 1. Via de Garmin IQ apps zou de data van de G5 moeten te zien zijn op verschillende Garmin modellen.
  De Nightscout widget op deze manier al geprobeerd?
  Zelf gebruik nog de G4, welke niet compatibel is met de Nightscout IQ app

  1. Ik heb het al eens geprobeerd via Xdrip, ook via een Widget. Probleem is dat een Widget niet constant op je Watch Face staat, en je van widget moet veranderen om je suiker af te lezen. Ik vermoed dat dit bij Nightscout ook zo is. Dat heeft als nadeel dat je er weer minder vaak naar kijkt.
   Er bestaat blijkbaar wel een oplossing via Xdrip en een Sony Smartwatch 3 om rechtstreeks data van de G5 uit te lezen, maar die wordt niet door Dexcom zelf ondersteund.
   Voorlopig gebruik ik dus de originele Dexcom-app met een tweede horloge. Voor de races dit jaar ga ik wel wat experimenteren met Xdrip.

 2. Ik heb mij ook een tweedehands sony 3 aangeschaft voor € 15, deze via Wear OS gekoppeld met mijn Samsung S 9, laat de curve van de voorbije 3 uren zien en de huidige glucose waarde.
  Net getest bij het skiën en is inderdaad super gemakkelijk en maakt het leven zo veel aangenamer, je hebt veel minder zorgen om je suiker.
  Het is anders niet evident ingepakt om te skiën je telefoon nemen, de app openen …, nu gewoon af te lezen.
  Bedankt voor de tip David !!

 3. Ik heb mij een Garmin Vivoactive 4 aangeschaft , mits wat zoeken is het mij gelukt om mijn glucose waarden via NightScout op de horloge te krijgen, ook in de sportapps.
  Dit is natuurlijk een groot voordeel, geen 2 horloges nodig, er is wel een vertraging van ongeveer 3 tot 5 minuten met het doorsturen van de data.
  Je hebt wel connectie met het internet nodig, dus in gebieden waar geen 4G is zal dit niet werken !

 4. Ik gebruikte Heroku om de glucose link van Dexcom G5 naar Nightscout door te sturen en dan als dataveld op mijn Garmin 830 fietscomputer weer te geven (zag dus continu mijn glucosewaarden op mijn fietscomputer, met klein beetje vertraging). Ik heb een bericht ontvangen dat “Heroku” de service niet meer aanbiedt. Iemand een idee hoe ik de Dexcom gegevens in de toekomst kan doorsturen naar nightscout?

  1. Heb dit bericht ook gehad en ben niet zeker of dit ook effectief niet meer gaat werken. Ik zoek intussen naar een oplossing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *