Dreigende hypo

Ik heb intussen al lang een Dexcom G6, en kijk al reikhalzend uit naar de Dexcom G7 waarover we recent een update kregen van Dexcom.

Als je een apparaatje zo lang gebruikt, heb je soms de neiging om een beetje op automatische piloot te gaan en niet meer naar de instellingen te kijken die je ooit hebt geconfigureerd.

Recent begon iemand tegen mij over de “Urgent Low Soon”-functie die in de Dexcom App is opgenomen. Het gaat om een alarm dat je krijgt zodra de app merkt dat je snel aan het dalen bent en binnen de 20 minuten een zware hypo zult krijgen als je niet ingrijpt. Ik wist eigenlijk niet dat die functie bestond, maar het intrigeerde me en ik besloot de proef op de som te nemen.

Urgent Low Soon inschakelen

Ik ben absoluut geen fan van luide alarmtonen die je ’s nachts opschrikken, maar je kunt het zo instellen dat je telefoon (en horloge) alleen gaan trillen als het wordt ingeschakeld.

De eerste dag was meteen al raak. Ik corrigeerde een hoge suiker ‘s avonds met iets te veel insuline en was in de zetel nog wat aan het werken toen mijn horloge begon te trillen. Suiker was 83 en snel aan het dalen. Even naar de koelkast voor een klein glaasje limonade en ja hoor, hypo afgewend. Mijn suiker daalde uiteindelijk tot 64 en begon dan opnieuw te stijgen.

Van een zware hypo bespaard gebleven

Een paar nachten later hetzelfde ’s nachts. Nachtelijke hypo’s zijn vervelend. Iedere diabeet kent het lome gevoel wanneer je in het donker bezweet en met hoofdpijn wakker wordt en verdwaasd rond je grijpt op zoek naar suikertabletten. Het luide alarm van de sensor wanneer mijn suiker onder de 55 daalt maakt regelmatig ook mijn vrouw wakker. Dan is een trillend horloge een stuk minder storend. Dankzij de Urgent Low Soon-functie kan ik tijdig enkele druivensuikers nemen en het gevaar afwenden.

Deze mogelijkheid lijkt me ook heel interessant voor ouders die de suiker van hun kinderen monitoren via Dexcom Share. Zware nachtelijke hypo’s vermijden is echt een prioriteit bij jonge diabeten, en als ouders tijdig gewaarschuwd worden kunnen ze ingrijpen voordat de hypo echt wordt bereikt.

Ook tijdens het sporten kan het nuttig zijn. Ik heb wel altijd mijn suikerwaarden op een sporthorloge staan, maar ik kijk niet de hele tijd naar mijn horloge tijdens het fietsen. Soms drijven mijn gedachten wat weg tijdens een lange duurrit en vergeet ik even dat ik ook nog diabetes heb 😊. Een trillend horloge drukt je weer met je neus op de feiten en zegt: hoog tijd voor een gelleke!

Een tweede feature die ik ook (her)ontdekte zijn het “Rise Rate”- en “Fall Rate”-alarm. Hierbij geeft de Dexcom App een alarm als je sneller stijgt of daalt dan een ingesteld aantal mg/dl per minuut. Het nadeel van deze functie is wel dat je enkel kunt kiezen voor minder/meer dan 2 of 3 mg/dl per minuut, wat neerkomt op 10 of 15mg/dl per 5 minuten. Ik vind dit minder nuttig, omdat ik regelmatig snelle koolhydraten moet eten voor of na het sporten, en een tijdelijke snelle stijging of daling dan niet noodzakelijk een probleem is. Het kan wel nuttig zijn voor diabeten die nog met pennen werken en af en toe de neiging hebben om hun insuline te vergeten inspuiten.

Kortom, ik heb weer iets bijgeleerd en de Urgent Low Soon-functie ga ik zeker blijven gebruiken. Een hypo vermijden is altijd beter dan een hypo doormaken, en het doel van 0 zware hypo’s komt hiermee weer wat dichterbij.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *