De Switch

Eindelijk was het moment gekomen. Ik zou afscheid nemen van mijn Freestyle Libre. Ik gebruikte de Libre sensor al sinds de introductie in België in de zomer van 2016. Hoewel de Libre een echte vooruitgang was in vergelijking met het speldenkussen dat mijn vingers waren in de periode ervoor, kreeg ik naarmate ik meer begon te trainen  steeds meer last van de “kwaaltjes” van de sensor.

Ten eerste stopt hij gewoon met werken zodra het kwik onder de 10 graden daalt. Zeker in de winter is dit echt een probleem tijdens trainingen. Bovendien heb ik in het afgelopen jaar gemerkt dat de Libre gebruiken op de fiets echt geen sinecure is als je niet wilt vallen, zeker niet in een racesituatie. Ook had ik recent problemen gehad met de nauwkeurigheid van de sensor, waarbij afwijkingen van 40-50 mg/dl niet ongewoon waren.

Wat de emmer echter echt deed overlopen, waren de littekens die mijn bovenarmen intussen sieren. Ik weet niet of de samenstelling van de lijm recent was gewijzigd, maar na het verwijderen van de sensor vormde er zich steevast een ronde rode vlek die vervolgens blauw werd en niet meer verdween.

Door deze ervaringen was ik al een tijdje op zoek naar een alternatief, en via het ziekenhuis kwam ik terecht bij de G5 van Dexcom. De G5 is een iets groter apparaatje dan de Libre, maar omdat je het op je buik draagt, valt het minder op. Het bestaat uit een sensor met een pleister die je aanbrengt met een applicator, en een zender die je achteraf in de sensor kunt plaatsen.

Het grootste voordeel van de G5 is dat hij via Bluetooth rechtstreeks verbinding kan maken met je mobiele telefoon, en je je waarden daarop kunt aflezen. Ikzelf gebruik hem intussen ook in combinatie met een Android Smartwatch, waardoor ik mijn suikerwaarde op elk moment van mijn pols kan aflezen, maar daarover in een latere post meer.

Het aanbrengen van de sensor is iets complexer en bestaat uit verschillende stappen. Het is de eerste keer wat wennen en er komt een grote naald aan te pas, maar na 2-3 keer wordt het een gewoonte.

Je moet de sensor ook iets regelmatiger vervangen, maar dat geeft dan weer minder kans op uitslag achteraf. Ook vraagt het apparaat om de 12u een kalibratie met een vingerprik. Voor mij is dit een voordeel, want gezien de soms grote afwijkingen had ik de Libre vroeger graag kunnen kalibreren. De kalibratie verbetert sterk de nauwkeurigheid van de metingen.

Wat ook erg leuk is, is dat hij alarmen geeft bij te lage of te hoge suikerwaarden, of zelfs bij (te) snelle dalingen of stijgingen. Hierdoor heb ik nu eigenlijk geen hypo’s meer ’s nachts, en kan ik bij een dreigende hyper veel sneller bijspuiten.

De combinatie van je suikerwaarde constant voor je neus hebben en de alarmen maakt dat je de grote schommelingen in je glucose kunt afvlakken. Bovendien is het feit dat je je waarden met een horloge kunt synchroniseren superhandig bij het lopen en fietsen. Ik voel me veel beter op mijn gemak nu ik op elk moment naar mijn pols kan kijken om te zien welke richting mijn suikerspiegel opgaat.

Ik kijk er alvast naar uit om verder te experimenteren met de G5 en hoop zo meer inzicht te krijgen in de patronen en reactie van mijn glucose in verschillende omstandigheden, met name tijdens het sporten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *